PCR Testi

Prizma Mobil Sağlık İstanbul

PCR Testi Nedir?

PCR testi, özellikle son dönemlerde hem uzmanlar hem de hastalar tarafından büyük önem gören test türlerinin başında gelmeye başlamıştır. Özellikle son birkaç yıl içerisinde covid testi yaptıracak olanların sıklıkla duyduğu bir terim olsa da aslında PCR testinin tıp alanında kullanımı oldukça geniş ve yaygındır.

İnsan vücudunda pratik ve kolay şekilde uygulanabilen PCR testi, insan vücudunda var olan virüs ya da virüslerin genetik özelliklerini inceleyerek insan vücudu hakkında ciddi sonuçlara ulaşabiliyor.

İnsan vücudundaki virüslerin genetik özelliklerin saptanmasını sağlayan PCR test, günümüzde covid testi için sıklıkla tercih edilse de aslında covid salgınından önce de tıp alanında kullanılıyor olan bir testtir.

Babalık testi, genetik hastalıkların araştırılması ve kanser hastalıklarının araştırmalarında yaygın sık sık kullanılan bir test olmakla birlikte sonuçları da oldukça güvenilirdir. Hastalıklara erken tanı sayesinde erken tedavi imkânı sunan PCR testi sayesinde birçok hastalığın tedavisine erken dönemde başlanabilir.

PCR Testi Nasıl Yapılır?

Testin yapılabilmesi için öncelikle ortamın steril ve uygun olması son derece önemlidir. Diğer yandan laboratuar koşulları da test yapımına ve numunelerin analizine uygun olmalıdır. PCR test ince ve uzun bir çubuk yardımı ile yapılır.

Uzun bir çubuk yardımı ile önce hastanın burnundan sürüntü alınır ve bu çubuk özel bir kaba konulur. Daha sonrasında ise başka bir çubuk ile hastanın boğazından sürüntü alınarak bu çubuklar özle kutularında incelenmek üzere laboratuar ortamında gönderilir.

PCR Testi Nerede Yapılır?

Vücuttaki bağışıklık ve virüs ölçümü yapan PCR testi, öncelikle laboratuar koşulları iyi olan hastane ve sağlık merkezlerinde yaptırılmalıdır. Sterilizasyon ve laboratuar koşulları uygun olan tüm hastane ve özel sağlık merkezlerinde testin yapılması mümkündür.

Testi yaptıracak olan hastaların bu kriterlere uygun sağlık merkezleri ya da hastanelerde test yaptırması önemlidir. Bu sayede birçok hastalığın tanısı kısa sürede güvenilir sonuçlar ile konulabilir. Bu nedenle de tıp dünyasında PCR önemli bir tetkik yöntemidir.

PCR Testinin Avantajları Nelerdir?

Vücuttaki virüslerin erken dönemde teşhis edilmesini sağlayan PCR testi sonuçlarının kısa sürede çıkması ve kan alımı ile yapılmaması en büyük avantajlarının başında gelir. Güvenilirliği son derece yüksek bir testtir. Bu sayede kısa sürede birçok hastalığın tanısı güvenilir şekilde konulabilir.

Son dönemlerde covid üzerinde sıklıkla kullanılan PCR test, sonuçları kısa sürede verdiğinden hastanın tedavi sürecine hızlı geçmesini ve böylece de hastanın iyileşmesini hızlandıran güçlü bir testtir.

Test Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Güvenilir ve son derece hızlı bir test türü olan PCR testi sonuçları da oldukça hızlı çıkar. Hastadan numunelerin alınması ve bu numunelerin laboratuar ortamında güvenle analiz edilmesi gibi tüm süreç en fazla 24 saat sürer.

En geç 24 saat sonunda hasta sonucunu öğrenebilir. Nitekim test sonuçlarının 24 saati bulduğu çok nadirdir. Erken bir süreçte kısa sürede sonuçlar alınarak tedavi süreci uzman ile birlikte planlanabilir.

Haftanın Her Günü Test Yapılıyor mu?

Kişi kendisinde rahatsızlık belirtileri görüyor ise ya da hastanın şikâyetleri doğrultusunda uzman doktor gerek görmüş ise PCR testi hastanın isteğine ya da uzmanın isteğine göre yapılır. Eğer kısa sürede numune alımı yapılmış ise alınan numuneler vakit kaybetmeden laboratuara analiz için gönderilir.

PCR testlerinin yapılması gereken belirli bir zaman dilimi ya da gün yoktur. Hasta kendisi isterse isteğe bağlı yaptırabileceği gibi şikâyetler doğrultusunda uzman isteği üzerine de haftanın yedi günü istenilen her zaman test yapılır.

Antikor Testi Nedir?

Antikor testi, önemli test türlerinden bir diğeridir. Herhangi bir hastalığa karşı vücudun bağışıklık kazanıp kazanmadığını görebilmek için genelde antikor testi yapılır. Diğer bir deyişle antikor testi sayesinde vücudun bir takım moleküllere karşı antikor üretip üretmediğini görmek için yapılan bir testtir.

Viral hastalıkların yanı sıra son dönemlerde dünyayı pençesi arasına alan covid hastalığı teşhislerinde de antikor testinden fazlasıyla faydalanılmıştır. Bu test sayesinde vücudun hastalıklara karşı gücü gözlemlenebilir.

Bu Test Güvenilir midir?

Tıp alanında kullanılan ve insan sağlığını doğrudan ilgilendiren tüm testlerin uzman kişiler tarafından doğru ortamda yapılması son derece önemlidir. Bu şartlar sağlandığında ise güvenilirliği yüksek olan bir testtir. Özellikle son dönemlerde gündemden düşmeyen covid-19 hastalığının teşhisinde kullanılarak hızlı sonuçları ile erken tanı sürecini hızlandıran testtir.

Diğer bir yandan testin güvenilir olması testi yapan kişilere göre de değişir. Bu nedenle de bu test için öncelikle güvenilir ve profesyonel adresler tercih edilmelidir.

PCR Test ile Antikor Testi Arasındaki Fark Nedir?

Antikor testi ile PCR test günümüzde çok fazla karıştırılıyor. Ancak aynı şeyler değillerdir. Antikor testi, daha önce enfeksiyon geçirip o hastalığa dair vücudun bağışıklık kazanıp kazanmadığını ölçen bir test türüdür. Ancak PCR testi, o an vücutta söz konusu virüsün olup olmadığı ölçmek için yapılan tarama testidir.

PCR Testi Fiyatları 2022

Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bildirimler neticesinde tüm devlet hastanelerinde test ücretsiz olarak hastalara yapılır. Ancak özel kurum ve kuruluşlar test karşılığında hastalardan ücret talep edilir.

Her özel sağlık merkezinde ise test fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle PCR testi fiyatları için doğrudan sağlık merkezi aranmalıdır. PCR testi fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Tags:PCR Testi